Kuveyt’te Çalışma İzni ve İş Şartları, Gerekli Belgeler
Kuveyt’te Çalışma İzni ve İş Şartları, Gerekli Belgeler

Kuveyt’te Çalışma İzni ve İş Şartları, Gerekli Belgeler

Kuveyt, dünyanın en hızlı gelişen ve en zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan ülkelerinden biridir. Burası bilindiği gibi 1990 yıllarında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal edilmişti. Yaklaşık 7 ay süren savaşın sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nin müdahalesiyle ülke yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. Fakat savaş sonucunda ülke her anlamda yaşanılamaz hale gelmiştir.

Kuveyt’te meydana gelen bu yarayı sarmak için ülkemiz insanları da başta olmak üzere bir çok yabancı ülke vatandaşları tarafından beyin göçü başlamış ve yatırımlar yapılmıştır. Öyle ki günümüzde Kuveyt ülkesinde Asya ve Avrupa ülkelerinden gelen yabancı uyruklu işçi sayısı oldukça fazladır. Ülkenin en önemli gelir kaynağı petroldür. Yapılan ithalat ve ihracatların önemli bir kısmı da petrol ve petrol ürünlerinden oluşmaktadır. Hızla gelişen Kuveyt dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında listenin 7. sırasında yer alıyor.

Kuveyt’te çalışanların büyük bir kısmı Amerikalıdır. Ancak Hintli, Nepalli, Bangladeşli ve de Türkiye’den gelen çalışanlar da vardır. Ülkemiz vatandaşları ve Asya ülkelerinden gelenler mavi yaka ismi verilen işçi sınıfında yer alırlar. Fakat bazı Avrupalılar, Amerikalı çalışanlar ve kısmen de Türkler beyaz yakalı çalışma grubunda bulunmaktadırlar. Beyaz yakalı grupta daha çok ara kademe elemanlar ve de yöneticiler yer almaktadır.

Kuveyt ülkesinde çalışmak için herhangi bir firma aracılığına ya da oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. Bir çok ülkeye nazaran Kuveyt’te çalışmak çok daha zordur. Çünkü çalışma ve oturma izninin alınabilmesi için kefil talep edilmektedir. Vize gibi işlemlerin kolayca gerçekleşmesi için de orada çalışan ya da size referans olabilecek güçlü birine ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda ülke koşullarında maaşlar da uyruğa göre belirlenmiştir. Türkiye’den Kuveyt’e gidecek olan kişiler genellikle 1.500 dolardan 3.000 dolara kadar ücret alabilmektedir. Bu nedenle iyi bir yaşam standartlarına sahip olarak bu ülkede kalabilmek için çalıştığınız firmanın konaklama giderlerinizi karşılıyor olması şarttır. Aksi takdirde birikim yapmanız mümkün olmayacaktır.

Kuveyt
Kuveyt

Kuveyt’te Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Kuveyt ülkesinde çalışarak gelir elde etmek isteyenlerin, gerekli koşulları yerine getirerek çalışma ya da oturma izni almaları gerekmektedir. Özellikle de burada çalışan insanların ailelerini yanına alabilmesi için asgari gelir tutarının en az 250 kd olması şarttır. Kuveyt’e ziyaret için giriş yapanlar, ziyaret vizelerinde belirtilen sponsor firma tarafından çalışma vizesini düzenlettirebilirler. Yani Kuveyt’e işçi olarak gidebilmek için öncelikle ziyaret vizesi alınması gerekiyor. Sonrasında ise çeşitli sağlık kontrollerinden geçilmesi ve de gereken belgelerin temin edilmesi durumunda 200 KD ücret ödeyerek, ziyaret vizesini, çalışma vizesine dönüştürmek mümkün olacaktır.

Kuveyt çalışma vizesi alabilmek için bu ülkede faaliyet gösteren herhangi bir firma ile iş sözleşmesi yapmış olması gerekir. Çünkü oturma izni almak için güvenlik formları Kuveyt’te sponsor olan firma tarafından doldurulur. Aynı zamanda pasaportların da bir kopyasının ilgili birimlere sunulması şartı. Ek olarak ise ülkede bulduğunuz işin kapsamını, ne kadar süreyle iş gücü sarf edileceği ve de yabancı çalışanların görev tanımlarının ne olduğunu açık bir şekilde beyan eden davet mektubu ve evrakların Kuveyt diplomatik temsilciliğine şahsen sunulması gerekir.

Kuveyt Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Kuveyt iş anlamında oldukça zengin seçeneğe sahip bir ülke olsa da, burada çalışmak için bir çok ağır prosedürü yerine getirmeniz gerekmektedir. Öncelikle ziyaret vizesi alarak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Sonrasında ise ziyaret vizenizi çalışma vizesine döndürmek için; 2 adet Kuveyt çalışma vizesi başvuru formu, en az 2 yıl geçerliliği bulunan pasaport, 2 adet biometrik fotoğraf, kamu kurumlarında çalışacak kişiler için atama belgesi, özel sektörde faaliyet gösterecek kişiler için çalışma izni belgesi, bulaşıcı hastalıklara önlem alındığına dair sağlık testi ve sağlık raporu gerekmektedir.