Kamp Nedir, Kamp Türleri Nelerdir?

Kamp Nedir, Kamp Türleri Nelerdir?

Geleneksel tatil yöntemlerinden olan her şey dahil veya butik konaklama seçenekleri dışında farklı bir arayışa girenler için kamp tatili oldukça ilgi çekici olmaya başladı. Kamp yapmayı düşünenler için rehber olabilecek kamp türlerini sizler için derledik.

Kamp Nedir?

Genellikle şehir merkezinden uzakta, doğanın içinde çadır aracılığı ile konaklamaya kamp denilmektedir. Birçok kamp yapma çeşidi bulunmaktadır. Kamp yapılan yere, götürülen malzemelere ve amacına göre farklı türlerde sınıflandırılırlar.

Kamp Türleri Nelerdir?

Hayatta Kalma (Survival) Kampı

Doğanın içinde yapılan kamp türüdür. Konaklama ve temel besin ihtiyaçlarının doğadan temin edildiği hayatta kalma kampı için doğada oldukça deneyimli olmak gerekmektedir. Doğadaki bitkiler toplanarak ve hayvan avlayarak yemek olayının çözüldüğü, ateşin ise ilkel yöntemlerle yakıldığı bu kamp türü çoğunluğun tercih etmediği fakat doğada yaşam deneyimi kazanmak isteyenlerin rağbet gösterdiği bir kampçılık türüdür.

Gizli Kamp

Gizli kamp daha çok yaban hayatta doğa fotoğrafçılığı ya da belgesel çekimleri yapanların, canlıların doğal ortamlarını bozmadan görüntü yakalayabilmek için tercih edilmektedir. Kampın amacı doğada görünürlüğü en az olacak ortamlar hazırlayarak konaklamaktır ve çadırlar, bitki örtüsü, çalı ve kamuflaj malzemeleri ile kaplanarak doğaya uyum sağlanır.

Doğa Yürüyüşü Kampı

Doğa yürüyüşü kampı; genellikle sırt çantası ile yapılan temel amacın konaklama olmadığı, hedeflenen yere yapılan doğa yürüyüşleri esnasında geceleri geçirmek ya da dinlenme sürelerini geçirmek amacıyla kurulan kamp türleridir. Gerekli tüm malzemeler sırt çantasında taşınır ve her gün hedeflenen konuma gelindiğinde çadır kurularak konaklama gerçekleştirilir.

Kano Kampı

Göller ve nehirler bölgesinde daha çok tercih edilen bu kamp türünün doğa yürüyüşü kampından farkı, yürüyerek değil kano kullanılarak seyahatin gerçekleşmesidir. Akşamları konaklama için kullanılan çadırlar sabah toparlanıp kano ile geziye devam edilir.

Uçurum Kampı

Kaya tırmanışçılarının tercih ettiği bir kamp türüdür. Kulağa çok çılgın gelse de bir günden fazla süreli tırmanış planlarında geceyi geçirmek için bu tarz bir kampa ihtiyaç duymaktadırlar. Dik kayalarda kurulan bir istasyonla konaklayan bu kampçılar yerden yüzlerce metre yükseklikte adrenalin dolu geceler geçirirler.

Hafta Sonu Kampı

Hafta sonları bir ya da iki gece konaklamalı, sürenin kısa olması sebebiyle daha çok yaşanılan bölgeye yakın bir yer seçilerek yapılan kamp türüdür. Hafta sonu kampını bazı insanlar doğada tesis bulunmayan yerlerde tercih ederken, büyük bir çoğunluk da tesisli konaklama yerlerinde tercih etmektedirler.

Temalı Kamp

Temalı kamp, bir organizasyon tarafından gerçekleştirilen festival, etkinlik gibi oluşumlar bünyesinde katılımcıların konaklama ihtiyaçlarını çözmek amacı ile gerçekleştirilir. Kamp konsepti bir amaca hizmet eder ve bu kapsamda oluşturulan ortamda kampçılar barınarak eğlenceli bir zaman geçirirler.

Kış Kampı

Kamp severlerin yaz ile sınırlı kalmak istememeleri üzerine daha korunaklı çadır ve kamp malzemeleri kullanılarak gerçekleştirilen kamp türüdür. Göl ve nehir kenarlarında, yaylalarda, dağ eteklerinde veya zirvelerinde de gerçekleştirilebilen kamp türü için uyku tulumu kadar etrafında keyifli zaman geçirilecek ateş de çok önemlidir.

Kısa Dönem Kampçılık

Belirli bir izin dönemini kamp yaparak geçirmek isteyen insanların yapmış olduğu etkinlik türüne verilen isimdir. Kısa dönem kampçılıkta belirli kıstaslar olmamakla birlikte daha çok tesis tercih edilir. Özel çadırların getirilmesi yanında alternatif olarak kamping işletmesinin çadırları da tercih edilebilir. Yiyecek ve içecek hizmeti de aynı şekilde tercih edilirse işletmeden ya da çevre işletmelerden sağlanabilir.

Sezonluk Kampçılık

Genellikle Mayıs ve Eylül aylarını kapsayan ve daha çok yerleşik bir hayat ortamı sağlanan kamp türleridir. 3 ayın dolu dolu geçirildiği bu kamp türü sezonluk ev kiralamaktan ya da yazlık sahibi olmak fikrinden daha farklı değildir. O kadar ki komşuluk ilişkileri bile yıldan yıla oluşmaktadır.

Deniz Kampçılığı

Daha çok deniz sporlarının öğrenilmesi, geliştirilmesi ve yapılması amacıyla gerçekleştirilen kamp türüdür. Deniz kenarına kurulan bu kamplarda gün boyu deniz aktiviteleri gerçekleştirilirken akşam olması ile birlikte dinlenmek, yemek , sosyalleşmek gibi ihtiyaçların giderilmesi için kamp alanı kullanılır.

Doğa Kampçılığı

Kamp kültürünü almış ve doğada olmaktan zevk alan grupların daha çok tercih ettiği kamp türüdür. Konaklamak için tesis tercih edilmez ve temel ihtiyaçlar, beraberinde getirilen malzemeler kullanılarak karşılanır.

Glamping

Geleneksel kamp kültürü ile çok bağdaşmayan ve son zamanlarda daha sık gördüğümüz konaklama türüdür. Glamping daha çok çadır kullanılarak otel konforu yaşatmayı hedeflemiş bir yapıdır. Çadır, yatak, dolap vb. tüm ihtiyaçlar bir otel odasından farksızdır. Yeme-içme için tesis restaurantı ya da çevredeki işletmeler tercih edilir. Kamp kültürünü tatmış kişiler tarafından çok tercih sebebi olmasa da kamp hayatını merak edenler ya da farklı bir tatil geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif oluşturabilir.