Boğma Rakı Nedir?

Boğma Rakı Nedir?

Boğma rakı, ev üretimi olan kayısı, erik, incir, ayva gibi meyvelerden tercih edilerek, geleneksel damıtma yöntemi ile yapılan bir rakı çeşididir. Çoğunlukla normal rakı içerisinde bulunan anason eklenmez ve 2 defa distile işlemi yapıldığı için alkol oranı yüksek bir rakıdır. İçimi keyifli ancak çabuk sarhoşluk verdiği, boğma rakının meyvemsi tadına alışınca ondan vazgeçilemediği de söylentiler arasında yer alır.

Market raflarında satışa sunulan normal rakılar üzümden yapılmakta ve distile işlemi sırasında anason eklenmektedir. Bu anason sayesinde rakı su ile buluştuğunda beyaz renge dönüşmektedir. Boğma rakı da ise anason eklenmediği için doğal olarak rengi de su katıldığında beyaza dönmemektedir.

Boğma Rakı Nasıl Yapılır

Boğma rakı yapımı, geleneksel damıtma yöntemleri ile evlerde gerçekleştirilmektedir. Üretiminde kullanılacak meyvelerin kurutulmuş olması tercih edilmektedir. Kurutulan meyveler, içeriğindeki meyve şekeri oranına bakılarak gerekli olması halinde şeker ve su ilavesi yapılarak fermenteye bırakılır.

Fermantasyon işlemi ile etil alkol oluşmaya başlar. Evlerde damıtma işlemi imbikler ile yapılır ve ilk damıtma sonucunda yaklaşık olarak %10 seviyesinde alkol oluşur. İlk damıtma işlemi ardından su ilave edilerek distile edilir. İlk distilenin sonunda elde edilen rakıda ki alkol oranı %40 iken ikinci distilede ise bu oran %75’lere ulaşmaktadır.

Alkol oranının çok yüksek olması nedeniyle başka bir içecek ile seyreltilmesi gerekmektedir. Geleneksel usuller ile üretilen boğma rakı tadını ve kokusunu yapıldığı meyveden alır. Ülkemizde çoğunlukla Gaziantep, Adana, Mersin ve Hatay taraflarında boğma rakı yapılmaktadır. Boğma rakının tadına alışkın olmayan kişiler anason tadını aradıkları için çok tercih etmiyor olsalar da aslında gerçek rakının Boğma rakı olduğu bilinmektedir.